Põhja-Tallinna kokandus

reede, 18. detsember 2020

Noored jäävad kokandusringe igatsema!!

Projekti nimi: Põhja-Tallinna kokandus
Projekti toimumise periood: 10.09.2020-30.11.2020
Projekti meeskonna liikmete arv: 2
Osalejate arv: Kokanduses osales kokku 92 noort. Enim osales noored, kes olid 12-16 aastaste vanusegrupis.
Projekti tegevused viisime läbi Põhja-Tallinna Noortekeskuses. Keskusest olid toeks noorsootöötaja Keidy Tiitso ning ülejäänud Põhja-Tallinna Noortekeskuse noorsootöötajad.
Alates 30. septembrist toimusid igal kolmapäeval kokandusklubi “Köögigurud”, mis oli suunatud 10-26 aastastele noortele (soovi korral said ka nooremad osaleda). Kokandusklubis keskenduti tervislikule toitumisele ning üleüldisele hügieenile. Tehti erinevatest toidukultuuridest toite, nagu näiteks wrappe, sushit, wokirooga, tassikooke ja palju muud. Kokandusklubis keskendusime lisaks toidu tegemisele ka köögi- ning üleüldisele hügieenile, st enne kokkamist peseme käsi, peale tegevusi puhastame enda järelt nõud ning pinnad. Projekti raames sai noortekeskusesse soetatud ka uued köögitarvikud – mikser, blender, lõikeriistad ning nõusid.
Õnnestus: Noored, kes tulid iga nädalaselt kohale. Osalejatele läks tervisliku toidu tegemine peale ning toidud söödi alati koheselt ära. Korralduslikus pooles jäime alati ajalisse piir. Meeskonnatöö arendamine osalevate noorte vahel – kõik tegid meeskonnas ilusti sööki (soolasel toidul oma ja magustoidu tegijate tiimid). Tegime ka ise palju kajastust kokandustundide toimumiste kohta. Mis pealmine, osalejatele sai harjumuseks nõude pesemine.
Probleem: Peamiseks probleemiks oli siiski keelebarjäär, kuna enamus osalejaid olid vene keelt emakeelena kõnelevad noored, siis juhendamisel tekkisid mõningad raskused. Meie endi vahepealne motivatsiooni langus.
Kuna probleemiks oli keelebarjäär, siis sai endi puhul arendada kehakeelt. Samuti tuli vahepeal rohkem raamidest välja minna (kokkamisel improviseerimine). Eelkõige sai projekti läbi õpitud juhendamisoskust (kuidas kokandust eakaaslastele läbi viia), meeskonnatööd ning köögikasutust.
Noored, kes osalesid kokandusklubis iga nädalaselt, nende tagasiside oli positiivne ning projekti lõpuks olid kurvad, et kokandus tunnid läbi saavad. Üldiselt oli neile meeldiv, kuna paljud osalesid mitu korda. Projekti lõpuks oli ka kõigile nõudepesu selge. 🙂
Tuleb garanteerida, et projektimeeskond osaleks terves protsessis. Vahepeal võib tekkida projekti jooksul motivatsioonilangus või tekib igavus, kuid esimesel nõrkuse hetkel ei anta alla, vaid jätkatakse. Meeskond peab olema üksmeelel ning toetama üksteist. Kindlasti ei tohiks karta improviseerida ja kiiresti reageerida, piltide ja videote tegemiseks määrata kindel inimene (eriti kokkamise puhul, sest tegevusi läbi viies ei jõua.
1000 eurot jagasime kaheks osaks: 650 eurot köögitarvikutele ning 350 eurot kokandus tundidele, mida toimus kokku 10 kohtumist.
Projektis osales kokku 92 noort, enim osalejaid olid vanusevahemikus 12-16.
Kokandusklubi “Köögigurud” tegevuste kajastamine Instagram story’s – Highlightsid on leitavad siit (@ptnoortekas ja @genialist_):
Põhja-Tallinna linnaosa sõnumid – igakuine leht, kus kuu tegevustes on tegevus ära mainitud.

 

kolmapäev, 25. november 2020

Projektis õppimine toimub järjepidevalt

Kokandustundidega hakkasime pihta alates 30. septembrist, hetkel oleme planeerinud kokandustunnid viia läbi igal kolmapäeval kell 17:00 – 19:00. (https://www.instagram.com/p/CFe2n2ohLUt/). Hetkeks on meil siis toimunud kolm kokandustundi, kus me oleme osalejatega valmistanud wrappe, banaani pannkooke, kinoa salatit, õuna-sepikuvormi, kanasuppi ja õunakooki. Kokanduses oleme jälginud tervislikkuse printsiipi, kus eelistame teha kõike ise ning kasutades selle jaoks värskeid ja tervislikke tooraineid.
Enne tundidega alustamist tegime ka koos noorsootöötajaga valmis ostunimekirja köögitarvikutest, mida soovisime projekti raames kööki soetada ning planeerisime ka paika terve projekti raames toimuvate kokandustundide menüü, mida seal osalevate noortega koos ka teeme.
Omavahel arutades leiame, et meil on senimaani kõik hästi sujunud, sest noori tuleb iga kohtumisega aina juurde ja ollakse entusiastlikud. Lisaks leiame, et meie omavaheline tiimitöö ja ülesannete jaotus ning täitmine on samuti väga hästi sujunud. See kiirgab ka edasi kokanduses osalevatele noortele, kes ka rõõmsalt kokandusse osalema tulevad.
Arutamise käigus leiame ka, et hetkel on veel kõige probleemsem koht hügieeni nõuete täitmine (toitainete ristsaastumine, tööpindade puhastamine, prügi ära viskamine) ja vahel osalejate vahel tööülesannete sujumine, ilma et kedagi peab tagant sundima. Ideaalis mõtlesime, et igas kokanduses määrame ära kindlad tööülesanded, kes mille eest vastutab, seal hulgas ka nõude pesu, kuid kahjuks oleme hetkel jäänud selle juurde siiski, et iga üks vastutab oma kasutatud nõude ja tarvikute eest. Sellest tekib aga see probleem, kus osalejad kõik kogunevad järjest kraanikausi juurde ja ootavad oma korda nõude pesemiseks. Ühtlasi kaob ka ära see hetk, kus saame jälgida, kui hoolikalt noored siiski nõusid pesevad, enamasti tuleb juba pestud nõud uuesti üle pesta. Kuid eks iga üks õpib oma tegevustest ning seda plaanime kindlasti muuta.
Järgmiste sammudena teeme kindlasti edasi kokandustunde, kus rõhume rohkem ikkagi hügieeni peale ka, et noored õpiksid korralikult enda järelt koristama. Plaanime osta köögitarvikuid juurde ja määrame paremini ülesandeid (seda siis osalevate noorte vahel).
Siiamaani oleme õppinud tiimitööd, juhtimis- ja suhtlus oskust, kuidas erinevaid toite teha, distsipliini, et ei söö toitu eest ära ja järgib juhendit. Samuti areneb ka meie keeleline oskus, kas siis inglise, vene või kehakeelega seoses, kuna osalevad ka noored, kelle emakeeleks ei ole eesti keel, siis tuleb olla leidlik ja leida omavahel see üks keel, millest aru saadakse. Vajaksime rohkem reklaamimis tuge oma noortekeskuse ja enda poolt, kuid sellega tegeleme jooksvalt ise.

neljapäev, 17. september 2020

Põhja-Tallinna kokandus

Tere, meie oleme Merit ja Berit. Meie oleme aktiivsed noored Põhja-Tallinna Noortekeskuses ja tahame tutvustada teile oma ideed. Saime aru, et kehvad vahendid ei aita kaasa söögi valmistamisele ja nagu nägite puuduvad ka teadmised hügieenist ning köögikultuurist. Veel pole toimunud kokandustunde, kus osalevad noored saavad teadmisi köögihügieeni osas ja õpivad ise süüa tegema. Kuid meie tahame seda muuta.

Seoses COVID-19-levikuga on hügieeni teema väga oluline ja pideva kodus istumisega oleme söönud palju rämpstoitu. Probleem seisneb ka selles, et meie noorteka noored ei viitsi väga süüa teha, vaid otsustavad pigem kiirtoidu kasuks ja ei austa isegi põhilisi köögi viisakusreegleid, sest puuduvad võimalused, harjumused ja teadmised. Otsustasime, et nii ei saa jätkata ja leidsime lahenduse, mille eelarve on 1000€. Enne kui suurest summast otsad annad, kuula meid ära. Lahenduseks on see, et iganädalaselt saavad olema kokandustunnid, kus õpime tegema erinevaid roogi ja lisaks on veel hügieenireeglite ning tehnikavahendite kasutamise õpetus. Teeme erinevaid soolaseid kui ka magusaid toite ning õpetame erinevaid nippe, näiteks kuidas pannkooke pannil flipida.

Iga nädal oleks 1 söögitegemis tund, mis kestaks 17.00-19.00. Meilt saaksid teadmised ning oskused, et ise süüa teha ja loodetavasti kaasa veel head mälestused. Meie õpime juhendamist, projekti kirjutamist ja saame ise ka köögis targemaks. Tunde viiksime meie läbi koos noorsootöötajatega. Tunnid toimuksid Põhja-Tallinna Noortekas ja ootame noori vanuses 10-26, kuid huvi korral on oodatud ka nooremad õppima. Pange like, kui selline teema meeldib ja tahaksite osa saada ning loodetavasti saame üsna pea alustada!

Noorte piirkondlikute omaalgatuste konkursi “Nopi Üles” tegevuste elluviimist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Haridus- ja Noorteameti poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmis „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuste raames.

Link videole: https://www.facebook.com/NopiUles/videos/1032957740450365/